top of page

Τι είναι η Ψυχοδυναμική Ψυχοθεραπεία;

Η ψυχοδυναμική ψυχοθεραπεία είναι μια μορφή ψυχοθεραπείας που βασίζεται στην ψυχαναλυτική προσέγγιση, η οποία αναπτύχθηκε από τον Freud. Η ψυχοδυναμική θεραπεία αποτελείται από ένα σύνολο θεωριών, οι οποίες έχουν κοινό στόχο την ανάπτυξη της δυνατότητας αναγνώρισης της ασυνείδητης πλευράς του εαυτού και τον κόσμο που τον περιβάλλει. Στηριζόμενη στη θεραπευτική σχέση αναλυόμενου-αναλυτή, στόχος της ψυχοδυναμικής ψυχοθεραπείας είναι η προσπάθεια κατανόησης του εαυτού, των αναγκών και των κινήτρων η οποία αυξάνει τη δυνατότητα κατανόησης και επιρροής της προσωπικής ζωής του θεραπευόμενου. Μέσα από την ψυχοδυναμική ψυχοθεραπεία αναπτύσσεται η δυνατότητα επεξεργασίας ποικίλων θεμάτων όπως είναι: 1) η αναγνώριση και η επαφή με το συναίσθημα, 2) η απόκτηση αυτογνωσίας, 3) η αναγνώριση και διαχείριση δυσλειτουργικών μοτίβων συμπεριφοράς, 4) μείωση των εσωτερικών συγκρούσεων.

Πότε είναι καλό να ξεκινήσω ψυχοθεραπεία;

Η ψυχοθεραπεία είναι μια μοναδική εμπειρία, η οποία βιώνεται  όταν το ίδιο το άτομο νιώθει την ανάγκη να έρθει σε επαφή με τον ίδιο του τον εαυτό και τις δυσκολίες που ίσως η συγκεκριμένη επαφή επιφέρει. Πολλές φορές, η συγκεκριμένη ανάγκη εμφανίζεται μέσα από ποικίλα συμπτώματα (καταθλιπτική διάθεση, κρίσεις πανικού, άγχος). Επίσης, η πρώτη επαφή με την ψυχοθεραπεία, μπορεί να καθοριστεί από την επιθυμία του ατόμου να κατανοήσει καλύτερα τον εαυτό του, τις επιθυμίες και τις αξίες του, να απελευθερωθεί από προβληματικά πρότυπα συμπεριφοράς, να αντιμετωπίσει τις συγκρούσεις και να ανακαλύψει νέα μέσα αυτοπραγμάτωσης.

Τι θα πω κατά τη διάρκεια της 1ης συνεδρίας;

Ο/Η αναλυόμενος/η που έρχεται πρώτη φορά σε επαφή με κάποιον επαγγελματία ψυχικής υγείας, αισθάνεται άγχος και αμηχανία στη σκέψη του τι θα πει κατά τη διάρκεια της 1ης συνεδρίας. Το συναίσθημα αυτό, είναι απολύτως λογικό, καθώς ο/η αναλυόμενος/η αισθάνεται αμήχανα στην ιδέα να μοιραστεί τις βαθύτερες σκέψεις με κάποιον "άγνωστο". Επίσης, ένας συχνός προβληματισμός, είναι ο εξής "από που θα ξεκινήσω";

Κατά κανόνα, οι πρώτες συναντήσεις μεταξύ του αναλυόμενου και του αναλυτή έχουν διερευνητικό χαρακτήρα. Ο αναλυτής, θέτει ερωτήσεις στον αναλυόμενο με σκοπό τη συγκέντρωση πληροφοριών για το παρελθόν, τις παρούσες συνθήκες ζωής και τους λόγους που τον οδήγησαν στην αναζήτηση ψυχολογικής υποστήριξης, ώστε να αξιολογήσει αν και με ποιον τρόπο είναι σε θέση να βοηθηθεί μέσω της ψυχοθεραπείας. Με τη σειρά του, το άτομο το οποίο αναζητάει ψυχοθεραπεία, μπορεί να ζητήσει πληροφορίες γύρω από οτιδήποτε άλλο μπορεί να το απασχολεί σε σχέση με μια πιθανή συνεργασία.

Επαγγελματικό Απόρρητο

Το επαγγελματικό απόρρητο του Ψυχολόγου αποτελεί θεσμό ηθικά, κοινωνικά και νομικά κατοχυρωμένο. Σύμφωνα με τον νόμο 991/79, άρθρο 9. το επαγγελματικό απόρρητο καλύπτει κάθε προσωπική πληροφορία του υπό θεραπεία ατόμου, ακόμη και καθαυτό το γεγονός της συνεργασίας του με τον/την ψυχοθεραπευτή/ρια. Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις όπου ένας επαγγελματίας ψυχικής υγείας  υποχρεούται από τον νόμο να παρακάμψει το επαγγελματικό απόρρητο. Οι περιπτώσεις αφορούν είτε στην αποτροπή μιας κακουργηματικής πράξης στο άμεσο μέλλον, είτε στην προστασία της ανθρώπινης ζωής και υγείας. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο/η ψυχολόγος οφείλει να απευθυνθεί αποκλειστικά στις αρμόδιες Αρχές και να αναγγείλει μόνο τις απολύτως απαραίτητες πληροφορίες.

bottom of page